1. Welcome to the new home for MySportTrac.com!

    Please click here to find all the info about the move to the new site!

    To access your account you will need to reset your password here

2008 Trans problems with 40-60 shutter

Thread in 'Automatic Transmission' started by Charles Watson, Oct 2, 2020.

  1. Charles Watson

    Charles Watson Member

    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Feb 23, 2017
    Location:
    Columbia, SC
    2008 Sport Trac 4.6 V8 2WD. I have been trying to fix this problem for a while. Started getting a shutter in the driveline between 40-60 mph when in OD. If you take it out of OD, no shutter. Added trans additive to add more bite and it fixed the problem for a while until the shutter came back. Next changed all coil packs and plugs. No change. Next changed drive shaft (needed new one anyway because of worn u joints) and used a can of cleaner for the intake. Runs a lot better but still have the 40-60 shutter. The trans was checked and all pressures are good. I do not know where to go next on this. Anyone have experience with this problem?
     
  2. Todd Z

    Todd Z Well-Known Member 2nd Gen Owner V6 Engine V8 Engine

    Messages:
    21,266
    Likes Received:
    227
    Joined:
    Sep 21, 2003
    Location:
    Long Island, NY
    Sounds like a bad torque converter. Have you tried disconnecting the Neg bat cable over night and let the trans re learn ?? But sadly if its trans related its the converter.
     
  3. Charles Watson

    Charles Watson Member

    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Feb 23, 2017
    Location:
    Columbia, SC
    Yes
    I have reset the system to re- learn and little change
     
  4. Todd Z

    Todd Z Well-Known Member 2nd Gen Owner V6 Engine V8 Engine

    Messages:
    21,266
    Likes Received:
    227
    Joined:
    Sep 21, 2003
    Location:
    Long Island, NY
    Hows the fuel filter? Fuel pump driver? Air filter, Throttle body and tps?? All can cause trans issues.
     

Share This Page