Still p0301 and some 0171

Help Support SportTrac.org:

oknopa

Member
Joined
May 16, 2022
Messages
44
Reaction score
34
Location
Palmetto
After new spark plugs, cables and ignition coil, new rear main seal, new gaskets on oil pan, intake manifold, exhaust manifold, camshaft covers, new fuel pump, new fuel filter, new PVC elbows and new PVC valve....

Still get the codes 0301 and 0171.. what is missing?
 

DILLARD000

Well-Known Member
Joined
Mar 7, 2020
Messages
538
Reaction score
305
Location
Earth
p0171 = Bank1 Too Lean
p0301 = Cylinder1 MisFire

Have you swapped Plug1 &\ Wire1 with another to see if the problem moves with that Plug\Wire?
Have you swapped Injector1 with another to see if problem moves with that Injector?
If OxSensors are older than 100kMiles\10Years, they need to be replaced.
Again, neither your thread or signature or profile note what Year+Engine+Tranny+...
Folks much less likely to answer your questions if you don't state that basic info.
 
Last edited:

oknopa

Member
Joined
May 16, 2022
Messages
44
Reaction score
34
Location
Palmetto
p0171 = Bank1 Too Lean
p0301 = Cylinder1 MisFire

Have you swapped Plug1 &\ Wire1 with another to see if the problem moves with that Plug\Wire?
Have you swapped Injector1 with another to see if problem moves with that Injector?
If OxSensors are older than 100kMiles\10Years, they need to be replaced.
Again, neither your thread or signature or profile note what Year+Engine+Tranny+...
Folks much less likely to answer your questions if you don't state that basic info.
Will fill out the missing information and order new 02 sensors and will swap the cable and plug tomorrow..
 

DILLARD000

Well-Known Member
Joined
Mar 7, 2020
Messages
538
Reaction score
305
Location
Earth

DILLARD000

Well-Known Member
Joined
Mar 7, 2020
Messages
538
Reaction score
305
Location
Earth
It's not the plug or plug wire, I flipped them and after a while both code's are back..
At least now you know the problem is not Plug\Wire#1.
Injector#1 or OxSensor#11 are now the prime suspects.
2001.Ford_Exha.Sens_o2~~_Locations_0000.GIF
 

oknopa

Member
Joined
May 16, 2022
Messages
44
Reaction score
34
Location
Palmetto
Ok, will order the sensor, I looked the sensor and my not even lift up the car to replace him, not sure about the fuel injector, did I just need to take the injector rail of? In one video the took the intake of, I don't think so..
 

Todd Z

Well-Known Member
Joined
Sep 21, 2003
Messages
22,020
Reaction score
570
Location
Long Island, NY
If the injector is dirty that's hard to diagnose, Run a cleaner, You can OHM the injectors coils and compare them to see if the injector electronics are bad.
 

oknopa

Member
Joined
May 16, 2022
Messages
44
Reaction score
34
Location
Palmetto
ok, sensor replaced, but i cannot find the cable to plug the connector in? did somebody knows where is coming from? i reached in with my hand, but cannot feel the cable anymore?
nerver mind...found it..
 
Last edited:

DILLARD000

Well-Known Member
Joined
Mar 7, 2020
Messages
538
Reaction score
305
Location
Earth
Yep that OxSensor11 connection is the most difficult one to reach,
between engine & firewall; requires patience & nimble long fingers.
Be sure to secure that cable with ties well away from the hot exhaust pipes.
2001.Ford_Exha.OSensor11_3ofX.gif
 
Last edited:

oknopa

Member
Joined
May 16, 2022
Messages
44
Reaction score
34
Location
Palmetto
Yep, the sensor was easy, I sprayed w40 2 days ago, and today when I came home and the engine was warm.. took 5 minutes to loose him and 45 minutes to reconnect, lol... here the live data from the first short drive, but the sensor shows 0...
 

Attachments

  • Screenshot_20220622-200524.png
    Screenshot_20220622-200524.png
    114.5 KB · Views: 14

oknopa

Member
Joined
May 16, 2022
Messages
44
Reaction score
34
Location
Palmetto
Yep, the sensor was easy, I sprayed w40 2 days ago, and today when I came home and the engine was warm.. took 5 minutes to loose him and 45 minutes to reconnect, lol... here the live data from the first short drive, but the sensor shows 0...
Oh, I am wrong, there are data one the sensor, but the code p0301 came up again..
 

DILLARD000

Well-Known Member
Joined
Mar 7, 2020
Messages
538
Reaction score
305
Location
Earth
Oh, I am wrong, there are data one the sensor, but the code p0301 came up again..
OxSensor11 data looks good;
OxSensor11 & OxSensor21 (upstream) both should ocscillate every couple of seconds 0.05~0.90v;
OxSensor22 (downstream) should be fairly stable above 0.60v, after warmup.
After installing the new OxSensor11, did you clear previous TroubleCodes with your OBD2 scanner,
then run the vehicle thru a full warm up & test drive, to see what new codes come up?
Code p1000 is normal after a clear\reset until all basic tests are recycled\complete, so ignore that one.
If p0301 is still coming up, that points to Injector1, as you've eliminated about everything else.
 
Last edited:

oknopa

Member
Joined
May 16, 2022
Messages
44
Reaction score
34
Location
Palmetto
OxSensor11 data looks good;
OxSensor11 & OxSensor21 (upstream) both should ocscillate every couple of seconds 0.05~0.90v;
OxSensor22 (downstream) should be fairly stable above 0.60v, after warmup.
After installing the new OxSensor11, did you clear previous TroubleCodes with your OBD2 scanner,
then run the vehicle thru a full warm up & test drive, to see what new codes come up?
Code p1000 is normal after a clear\reset until all basic tests are recycled\complete, so ignore that one.
If p0301 is still coming up, that points to Injector1, as you've eliminated about everything else.
thanks, will see whats going one when i drive to work today..
 
Top